Szkoła Podstawowa nr 3 w Kole

 
Idź do spisu treści

Menu główne

Savoir vivre w restauracji

Z Archiwum SP3 > Rok szkolny 2013/2014
 
 


    
Z przyjemnością informujemy o dalszych działaniach czwartoklasistów ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Kole, którzy uczestniczą w projekcie „Przedsiębiorczość drogą do nauki kreatywności i pracy zespołowej” i wciąż podejmują nowe zadania służące przygotowaniu młodych ludzi do samodzielności i życiowej zaradności.


 
 


Tym razem zostaliśmy zaproszeni do restauracji EUROPA i tam nastąpiło  zapoznanie uczniów z zasadami dobrego wychowania w wybranych sytuacjach życiowych. Spotkanie w lokalu było okazją sprzyjającą budowaniu  dobrej relacji między ludźmi. Zazwyczaj do wizyt w takich miejscach dochodzi, by załatwić sprawę, „ubić” interes, przybliżyć się do podpisania kontraktu czy uczcić podpisanie umowy. Niemal zawsze w takich sytuacjach zamawia się posiłek, a wiemy, że wspólna konsumpcja sprzyja lepszemu poznaniu współtowarzyszy. Zachowanie przy stole dużo mówi o człowieku. Przybycie do lokalu, zamiast do gabinetu czy sali konferencyjnej, pozwala na swobodniejsze zachowanie się, wytwarza znacznie luźniejszą atmosferę. To z kolei sprzyja budowaniu dobrych relacji i tworzeniu więzi, pomaga dostrzec z kim mamy do czynienia.


 
 


Te zagadnienia rozważali młodzi w lokalnej restauracji, gdzie na co dzień raczej nie mają sprzyjających okoliczności do nabycia podobnych doświadczeń, choć na pewno przyjdzie im się zmierzyć z nimi w dorosłym życiu. Uczniowie z „Trójki” dowiedzieli się, jak nakrywa się do stołu i zachowuje przy nim, czyli co to jest etykieta biznesowa i zasady savoir vivre.  

 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego